Laser u stomatologiji

dental-centar-dubravica-lasers-in-dentistry.jpg

Laser (akronim engleske riječi "Light Amplification by stimulated Emission of Radiation") se smatra jednim od najvećih dostignuća 20-og stoljeća. Laser je mehanička naprava koja stvara zraku svjetla, odnosno elektromagnetsku energiju vidljivog ili nevidljivog dijela spektra.

Od prve upotrebe 60-ih godina prošlog stoljeća laserska tehnologija se kontinuirano razvija, a u posljednja dva desetljeća nalazi svoju široku primjenu u medicini i stomatologiji, te danas s pravom možemo reći da laser predstavlja evoluciju u dentalnoj medicini.

U usporedbi sa konvencionalnim metodama liječenja, terapija laserom je nježnija, manje invazivna i bezbolnija (najčešće nema potrebe za anesteticima); liječenje traje kraće, a oporavak pacijenta je brži i ugodniji.

U Dental Centru Dubravica koristimo laser Fotona Light Walker AT, koji je dobitnik mnogih nagrada, te je uvršten u top 100 proizvoda u stomatologiji u 2011 god. Ovaj tip lasera koristi 2 valne duljine, što u praksi znači široki spektar primjene u svim područjima stomatologije. Laserska zraka selektivno djeluje bilo na tvrda, bilo na meka tkiva uklanjajući oboljelo tkivo i dezinficirajući operativno polje.

dental-centar-dubravica-dentistry-lasers-fotona-lightwalker.jpg

Konzervativna stomatologija

Popravak zuba laserom za pacijenta je ugodniji od tradicionalnih metoda (nema neugodnih zvukova ni vibracija), a postupak je bezbolan. Hipersenzitivnost zubnih vratova (preosjetljivost na toplo i hladno) također se uspješno tretira laserom.

Endodoncija

Kvalitetno izliječen i adekvatno napunjen korijenski kanal jamstvo su dugotrajnosti oboljelog zuba. Upotreba lasera u liječenju zuba omogućuje posebnu tehniku ispiranja i dezinfekcije kanala, te je danas, uz strojne tehnike obrade korijenskih kanala, najveće dostignuće u endodonciju.

Parodontologija

Liječenje parodontne bolesti laserom minimalno je invazivna terapija, u kojoj se posebno oblikovanim uskim nastavcima ulazi u parodontni džep, te se iz njega odstranjuje oboljelo tkivo, nedostupni kamenac ispod ruba gingive i eliminiraju se bakterije i njihovi produkti koji uzrokuju upalu. Suvremena parodontologija je s laserom doživjela revoluciju, budući da se postižu izvanredni rezultati koji se ne mogu usporediti s nijednom konvencionalnom tehnikom.

Kirurgija mekih tkiva

Primjerice gingivektomija, frenulektomija kao dio ortodontske terapije, vestibuloplastika kao pretprotetska terapija i sl. - za pacijenta je ugodnija od klasične kirurgije skalpelom; zahvati se izvode brže, manje su bolni, nema krvarenja, nema potrebe za šivanjem. Oporavak pacijenta je brži, a tkivo zarasta bez ožilljka.

Implantologija

Laser se koristi za pripremu koštanog ležišta implantata, a u liječenju periimplantitisa (upala oko implantata) je metoda izbora.

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje laserom najsigurnija je, najbrža i najučinkovitija metoda.

Liječenje herpesa i afti

Nakon kratkotrajne terapije pacijent osjeća trenutno olakšanje, a vrijeme zacjeljivanja je skraćeno.

Kontakt forma


Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice www.dcd.hr, prihvaćate pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Kontakt

Dental Centar Dubravica
Poliklinika Dubravica d.o.o.
Magistrala 59
22211 Vodice, Hrvatska

Tel: +385 22 444 796
Fax: +385 22 444 795
Mail: info@dcd.hr
Web: www.dcd.hr

Radno vrijeme
pon.-pet.: 08:00-16:00
sub.: zatvoreno ili po dogovoru
ned.: zatvoreno