Hrvatski English Deutsch Italiano

 

Nema mjesta strahu

Posjet stomatologu ponekad uzrokuje nelagodu i strah pacijenta, što sprječava njegovo održavanje zdravlja zuba, a ponekad dovodi do potpunog izbjegavanja posjeta liječniku

Anestezija u stomatologiji postoji od 1884. godine a omogućuje pacijentima punu i potpunu relaksaciju, a trajanje ovisi o potrebnom kirurškom vremenu. Koristimo lokalnu anesteziju koja "spava" dio čeljusti. Obično se koristi na području oko zuba koji se treba liječiti, što zahtijeva kirurško liječenje, održavanje pacijenta u svjesnom stanju i ima za cilj otklanjanje boli i osjetljivosti na agresivnost kirurških zahvata. Ova vrsta anestezije je poželjna za upotrebu kada je to moguće zbog svojih prednosti u usporedbi s općom anestezijom jer omogućuje pacijentu brže otpuštanje iz bolnice - čak i na isti dan potrebnog liječenja, smanjenje stresa i nelagode i smanjenje bočne strane učinke.

Postoje tretmani kada nije potrebna uporaba anestezije, kao što je prva posjeta, površno brušenje, primjena ortodontskih aparata, uzimanje otisaka, čišćenje zuba, liječenje karijesa i devitalizacija odumrlih korijena zuba. Tretmani koji zahtijevaju uporabu anestezije su dentalne ekstrakcije, endodoncija, umetanje implantata, maksilarno sinusno povećanje, devitalizacija zuba u pulpi i uklanjanje lezija.

Svjesna sedacija

Sedacija je stanje smirenosti i smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav pacijenta oslobađajući ga osjećaja nelagode i straha, što omogućuje provođenje određenih zahvata, a da pri tome kroz čitavo vrijeme (2-3 sata) ostane očuvan verbalni kontakt sa pacijentom. Sedacija se provodi pod nadzorom specijaliste anesteziologa. Za vrijeme zahvata rad srca i pluća se ne remeti, pospanost prestaje već nakon 20-ak minuta po zahvatu.