Sedacija i anestezija

dental-centar-dubravica-sedacija.jpg

Dugogodišnje iskustvo je pokazalo da provođenje čitavog niza zahvata koji sami po sebi ne moraju biti povezani sa značajnijim stupnjem boli ipak predstavlja nelagodu za pacijenta (te da veliki broj pacijenta izbjegava odlazak stomatologu zbog straha). Jedan od načina borbe sa nelagodom i strahom u Dental Centru Dubravica je sedacija ili opća anestezija.

Anestezija se aplicira kod svakog zahvata koji može izazvati i najmanju bol. Sedacija ima važnu ulogu u omogućavanju da perioperacijsko razdoblje i uz njega vezani anesteziološki i kirurški postupci za pacijente budu što ugodnije iskustvo.

Najčešći razlozi za obavljanje zahvata u sedaciji i općoj anesteziji su: opsežni i dugotrajni zahvati, zahvati kod pacijenata sa izraženim strahom od radova iz područja stomatologije i oralne kirurgije, zahvati kod pacijenata koji imaju vrlo izražen podražaj na povraćanje, zahvati kod male djece, te osoba sa posebnim potrebama.

Vrsta anestezije (opća anestezija ili sedacija) ovisi o operativnom zahvatu, općem zdravstvenom stanju i lijekovima koji se uzimaju, te potrebama za ranom poslijeoperacijskom rehabilitacijom, a određuje ju anesteziolog u dogovoru sa kirurgom i pacijentom.

Sedacija

Sedacija je stanje smirenosti i smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav pacijenta oslobađajući ga osjećaja nelagode i straha, što omogućuje provođenje određenih zahvata, a da pri tome kroz čitavo vrijeme (2-3 sata) ostane očuvan verbalni kontakt sa pacijentom. Sedacija se provodi pod nadzorom specijaliste anesteziologa. Za vrijeme zahvata rad srca i pluća se ne remeti, pospanost prestaje već nakon 20-ak minuta po zahvatu.

Opća anestezija

Opća anestezija je stanje u kojem je pacijent bez svijesti za vrijeme operacije i tijelo je potpuno neosjetljivo na kirurške podražaje (bol).

Kontakt forma


Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice www.dcd.hr, prihvaćate pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Kontakt

Dental Centar Dubravica
Poliklinika Dubravica d.o.o.
Magistrala 59
22211 Vodice, Hrvatska

Tel: +385 22 444 796
Fax: +385 22 444 795
Mail: info@dcd.hr
Web: www.dcd.hr

Radno vrijeme
pon.-pet.: 07:30-21:30
sub.: 07:30-17:30
ned.: zatvoreno