Automobil

dental-centar-dubravica-croatia-travel-by-car.jpg

Autoput u hrvatskoj je značajno napredovao proteklih godina zahvaljujući razvoju građevinarstva i prometne strategije. Postoje (pored drugih ruta) autoput rute koje spajaju Zagreb sa Pulom, Rijekom, Zadrom, Splitom duž obale, pa sve do Varaždina na sjeveru i Osijeka na istoku hrvatske. U tijeku su radovi na razvoju autoputa od Splita prema Dubrovniku - popularna Dalmatina. U hrvatskoj imamo 11 autoput cesta - deklariranih sa oznakama od A1-A11. A1 je glavna arterija između Zagreba i Splita.

Najslikovitiji put u hrvatskoj je sigurno jadranska magistrala koja spaja Rijeku i Dubrovnik. Danas, taj put je olakšan prometom budući je izgrađena Dalmatina - moderni autoput koji će uskoro spojiti Rijeku/Zagreb i Dubrovnik u potpunosti, a čiji razvoj pretpostavlja spajanje sa Grčkom preko Crne Gore i Albanije u budućnosti.

Veliki broj gostiju svake godine putuje u hrvatsku autom. Obično ljudi dolaze iz Italije, Slovenije, Mađarske ili Austrije na hrvatsku obalu, ali bilježi se i povećan broj gostiju iz Bosne i Hercegovine, te Crne Gore.

Odredbe

Minimalna dozvoljena dob za vožnju auta je 18 godina. Ograničenje brzine je 130 km/h (81 m/h) na autoputu, 110 km/h (62 m/h) na državnim cestama, 50 km/h (31 m/h) u naseljenim područjima i 90 km/h (50m/h) izvan naseljenih područja. Za prekoračenje brzine autoritativna tijela izdaju visoke kazne. Dozvoljena granica alkohola u krvi je 0,05%. Obvezno je vezati se pojasom za putnike naprijed i odozada. Nije dozvoljeno korištenje mobitela tijekom vožnje. Svjetla moraju biti upaljena cijelo vrijeme tijekom zimskog perioda, a tijekom ljeta samo noću. Vozi se na desnoj strani.

Dokumentacija

Nacionalna ili međunarodna vozačka dozvola je obvezna. Svi vozači moraju imati valjanu putovnicu ili osobnu iskaznicu kao dokaz identiteta u bilo koje vrijeme. Zelenu kartu trebaju imati posjetitelji (osim EU posjetitelja) ukoliko idu vlasititim autom u hrvatsku. Nacionalna registracija u državi iz koje posjetitelj dolazi je obvezna za sva vozila. Ukoliko iznajmljujete auto, osiguranje je nužno, kao i valjana kreditna kartica.

Hitna služba

Hrvatski Autoklub (HAK) - djeluje kao servis za pomoć na cesti (tel: 987 ili +385 1 987 ako zovete sa mobilnih uređaja).

Korisni linkovi

Kontakt forma


Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice www.dcd.hr, prihvaćate pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Kontakt

Dental Centar Dubravica
Poliklinika Dubravica d.o.o.
Magistrala 59
22211 Vodice, Hrvatska

Tel: +385 22 444 796
Fax: +385 22 444 795
Mail: info@dcd.hr
Web: www.dcd.hr

Radno vrijeme
pon.-pet.: 07:30-21:30
sub.: 07:30-17:30
ned.: zatvoreno