Naša regija

 

Republika Hrvatska je europska država koja se nalazi uzduž Jadranskog mora i njegovog zaleđa. Proteže se od obronaka Alpa duboko u Panonsku nizinu na obalama Dunava i Drave.

Na taj način, a sukladno sa svojim prirodnim obilježjima, kao i kulturnim i povijesnim napretkom, Hrvatska se može podjeliti na tri geografski različite zone ili regije:

  •  obalna regija
  •  planinska regija
  •  nizinska regija

Kao i mnoge druge države u zapadnoj Europi, Hrvatska je podignuta iz ruševina rimskog carstva. Kada su došli na ovaj teritorij, Hrvatska je bila podjeljena na kneževine. 925. godine hrvatski kralj Tomislav ujedinio je kneževine, stvorivši tada prvu hrvatsku državu. Kasnije, Hrvatska je zadržala svoj pravni status i autonomiju u vladavinama ugarskog carstva i habsburške monarhije.

Turizam u Hrvatskoj

Danas, u Hrvatskoj, gdje se Mediteran, planine i panonsko gorje spajaju u unikatnu harmoniju prirodne ljepote, uzduž nešto više od 1000 kilometara, možete doživjeti neopisivo lijepe i raznolike krajolike.

Hrvatski Jadran, kao jedno od najrazvedenijih obala u Europi, sa svojih 1.185 otoka i otočića, od kojih je 66 naseljeno, nedvojbeno je najpopularnija turistička destinacija na Mediteranu. Kontinentalna Hrvatska, također, očarava svojom ljepotom: to je zemlja šuma, rijeke bogate ribom, planinskim potocima, dubokim klancima Gorskog Kotara i očaravajuća Plitvička jezera u Lici. To je zemlja zlatnih polja pšenice, hrastove šume, širokih rijeka Slavonije i Baranje, to je zemlja neobičnih malih sela, romantičnih dvoraca i kurija, sa slikovitim brežuljcima i vinogradima.

Najbolje mogućnosti i vrijeme za putovanje i uživanje u turizmu i odmoru je ljeti. Također, možete uživati u prednostima ruralnog/seoskog turizma u kontinentalnom dijelu hrvatske, ili u prednostima zdravstvenog turizma u velikom broju lječilišta sa termalnom vodom i mineralnim izvorima kao što su Varaždinske, Tuheljske, Stubičke i Krapinske toplice, te Lipik, Daruvar i Topusko u kontinentalnoj regiji, a uz obalu na Lošinju, Umagu, Opatiji, Crikvenici, Hvaru, Makarskoj, Vela Luki i istarske toplice u Istri.

Ako ste gurman i poznavatelj ukusne hrane ili jednostavno volite ukusnu i zdravu hranu, zasigurno ćete uživati u hrvatskoj. Još jedna od atrakcija koju vrijedi istražiti su hrvatski vinski podrumi. Crvena vina su najbolja uz obalu - Teran, Cabernet i Merlot u Istri, a Opolo, Plavac, Dingač i Postup u Dalmaciji. U obalnom području, također se proizvode kvalitetna vina kao Pinot, Malvazija, Kujundžuša i Bijeli Muškat, dok u kontinentalnom dijelu možemo pronaći Traminac, Burgundac, Graševinu i Kraljevinu.

Popularne turističke destinacije u Hrvatskoj

Zagreb je nova i živahna europska metropola koja je zadržala šarm srednje Europe. Zagreb je glavni grad hrvatske i državni politički, ekonomski, intelektualni i kulturni centar.

Istra je najrazvijenija turistička regija hrvatske, najbliža i najlakše dostupna turistima iz zapadne Europe, čiji se krajolici mogu usporediti sa Toskanom ili Provansom. Prvi poznati žitelji Istre bili su Histri, po kojima je Istra dobila ime. Ljudi i kultura, od rimskog doba do danas, ostavili su trag na kulturi i arhitekturi, ocrtanim zidovima i bogatom crkvenom arhitekturom. Vinogradi i slikoviti mali gradići raspršili su se po cijeloj unutrašnjosti poluotoka.

Brijuni se sastoje od dva velika i dvanaest malih otoka na zapadnoj obali Istre. Ovaj arhipelag je jedan od sedam nacionalnih parkova u hrvatskoj, koji diše u izobilju rijetkih biljaka i životinja, a uključuje i zoološki park sa životinjskim vrstama drugih klimatskih zona. Izvanredni ostaci rimskog i bizantskog nasljedstva mogu se pronaći na otocima.

Kvarner je susjed Istre, ima nekoliko popularnih odmarališta, od proslavljenog turističkog odredišta Opatije, pa do Kraljevice i Crikvenice. Ovo područje je frekventno turistima i zimi, pogotovo zbog svoje blage klime i lake dostupnosti. Sezona karnevala, od siječnja do ožujka je posebno zanimljiva. Turistima koji vole prirodu, preporuča se posjeta otocima na kojim je flora i fauna izrazito očuvana.

Dalmacija je vrhunac Mediterana, blještavilo boja, mirisa i oblika, nezaboravna u intenzitetu doživljaja prirode. To je regija dugih plaža, borove šume i povijesnih gradova - Zadar, Biograd, Vodice, Šibenik, Split, Trogir, Omiš, Dubrovnik - koji svjedoče bogatom kulturom i povijesnom naslijeđu hrvatske. Otoci Hvar, Brač, Šolta, Korčula, Vis, Mljet i drugi, iako jednako oduševljavaju, jedinstveni su po svom karakteru. Dalmacija je također poznata po svojim dobrim vinima i ljudima.

Split je drugi najveći grad u hrvatskoj, kao i regionalno dalmatinsko središte, sagrađeno iz i oko povijesne Dioklecijanove palače iz trećeg stoljeća, koja je također i na UNESCO listi svjetske baštine. Stanovnici Splita koji su jako povezani sa svojim gradom i planinom Marjan, ponosno će istaknuti da ne postoji mjesto na svijetu kao što je Split.

Dubrovnik srednjovjekovna aristokratska republika od 12-19 stoljeća, a ujedno i najbolje očuvane gradske zidine na Mediteranu, jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u hrvatskoj i jedan od tri europska grada koji su rangirani kao nulta kategorija svjetske baštine od strane UNESCO. Engleski pjesnik Lord Byron nazvao je ovaj grad "Biser Jadrana". Očaravajući krajolik, uključujući i obližnje otoke, plaže i nebrojene povijesne znamenitosti, boje, oblici, mirisi, toplina, ugodni ljudi... pružiti će vam nezaboravno iskustvo.

Mnogo je lijepih otoka u hrvatskoj, kao npr. Korčula, rodno mjesto Marka Pola. Zatim, Hvar, Brač, koje je poznato po najljepšoj plaži na Mediteranu - Zlatni rat na Bolu - koji je ujedno i raj za jedrenje na dasci. Otok Mljet je smješten između otoka Korčule i Dubrovnika. Jedan od najposjećenih otoka je Krk, ali na Kvarneru tu su i Cres, Lošinj, Rab, Pag i sl.

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se nalazi sedam Nacionalnih parkova. Opisati ćemo neke od njih. Planina Risnjak je nacionalni park, nalazi se relativno blizu obale, u regiji Gorski Kotar. Plitvička jezera se nalaze u kontinentalnoj regiji Lika, na pola puta između Zagreba i Šibenika. Ljepota netaknute prirode i raskoš životinjskog i biljnog svijeta bili su razlozi zašto je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom 1949.godine i zašto je UNESCO uvrstio Plitvička jezera kao dio svjetske prirodne baštine 1979.godine. Kanjon Paklenica, smješten u blizini Zadra, također je zaštićeni nacionalni park. Njegova dva klanca dubine 400m smatraju se najimpresivnijom erozivnom formacijom u Europi. Paklenica se također spominje po raznolikosti flore i faune. Rijeka Krka, vjerojatno najljepša od svih rijeka u hrvatskom kršu, također je nacionalni park. Rijeka prolazi kroz kanjon, a tada, kako je prekinut put do mora, formira jezera, vodopade i brzace

Odmor u Hrvatskoj

Pozivamo vas da otkrijete i uživate u ljepotama Hrvatske. Doživite blagu mediteransku klimu, kristalno čisto i toplo more, prekrasne plaže, netaknutu prirodu koja se isprepliće sa bogatom poviješću, kulturnim naslijeđem, odličnom kuhinjom i vinima, i povrh svega, ugodnim i prijateljskim ljudima.

Kontakt forma


Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice www.dcd.hr, prihvaćate pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Kontakt

Dental Centar Dubravica
Poliklinika Dubravica d.o.o.
Magistrala 59
22211 Vodice, Hrvatska

Tel: +385 22 444 796
Fax: +385 22 444 795
Mail: info@dcd.hr
Web: www.dcd.hr

Radno vrijeme
pon.-pet.: 07:30-21:30
sub.: 07:30-17:30
ned.: zatvoreno