Hrvatski English Deutsch Italiano

 

Sedacija i anestezija

dental-centar-dubravica-dental-prosthetic.jpg

Dugogodišnje iskustvo je pokazalo da provođenje čitavog niza zahvata koji sami po sebi ne moraju biti povezani sa značajnijim stupnjem boli ipak predstavlja nelagodu za pacijenta (te da veliki broj pacijenta izbjegava odlazak stomatologu zbog straha). Jedan od načina borbe s nelagodom i strahom u Dental Centru Dubravica je sedacija ili lokalna anestezija.

Lokalna anestezija se aplicira kod svakog zahvata koji može izazvati i najmanju bol. Sedacija se primjenjuje isključivo kod irurških zahvata i ima važnu ulogu u omogućavanju da perioperacijsko razdoblje i uz njega vezani anesteziološki i kirurški postupci za pacijente budu što ugodnije iskustvo.

Najčešći razlozi za obavljanje zahvata u sedaciji i lokalnoj anesteziji su: opsežni i dugotrajni zahvati, zahvati kod pacijenata sa izraženim strahom od radova iz područja stomatologije i oralne kirurgije, zahvati kod pacijenata koji imaju vrlo izražen podražaj na povraćanje, zahvati kod male djece te osoba sa posebnim potrebama.

Vrsta anestezije (lokalna anestezija ili sedacija) ovisi o operativnom zahvatu, općem zdravstvenom stanju i lijekovima koji se uzimaju, te potrebama za ranom poslijeoperacijskom rehabilitacijom, a određuje ju anesteziolog u dogovoru sa kirurgom i pacijentom.

Sedacija

Sedacija se primjenjuje isključivo kod kirurških zahvata, a predstavlja stanje smirenosti i smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav pacijenta oslobađajući ga osjećaja nelagode i straha, što omogućuje provođenje operacija, a da pri tome kroz čitavo vrijeme (2-3 sata) ostane očuvan verbalni kontakt s pacijentom. Sedacija se provodi pod nadzorom specijaliste anesteziologa. Za vrijeme zahvata rad srca i pluća se ne remeti, pospanost prestaje već nakon 20-ak minuta po zahvatu.

Lokalna anestezija

Lokalna anestezija je neizostavan dio suvremene stomatologije koja pacijentu osigurava bezbolnost, a stomatologu pruža mogućnost nesmetanog rada.

Anestezija se aplicira kod svakog zahvata koji može izazvati i najmanju bol kao i kod pacijenata koji se boje. Iz anesteziranog se područja ne širi u druge dijelove tijela, ne izaziva nikakve posljedice, razgrađuje se nakon dva sata.

Kontakt forma


Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice www.dcd.hr, prihvaćate pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Kontakt

Dental Centar Dubravica
Poliklinika Dubravica d.o.o.
Magistrala 59
22211 Vodice, Hrvatska

Tel: +385 22 444 796
Fax: +385 22 444 795
Mail: info@dcd.hr
Web: www.dcd.hr

Radno vrijeme
pon.-pet.: 08:00-16:00
sub.: zatvoreno ili po dogovoru
ned.: zatvoreno