Hrvatski English Deutsch Italiano

 

Protetika zuba (zubna protetika)

dental-centar-dubravica-dental-prosthetic.jpg

Stomatološka protetika je grana stomatologije kojom nadomještamo izgubljene zube, estetski korigiramo postojeće, tj. poboljšavamo funkciju i estetski izgled zuba, a samim tim poboljšavamo kvalitetu vašeg života. Pri tome ne mislimo samo na ljepotu nego i zdravlje.

Protetiku dijelimo na:
fiksnu protetiku (krunice, mostovi)
mobilnu protetiku (parcijalne i totalne proteze, te proteze na implantatima)

Fiksna protetika

Krunice

Krunica je fiksni nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube, a kojom se nadomještaju jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi zubi. Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti (prilagoditi), kako bi se na njega mogla postaviti krunica. U našem Implantološkom centru nudimo vam krunice od najkvalitetnijih materijala, koji se uz funkcionalnu dimenziju odlikuju i visokom estetskom razinom, čime se uvažavaju različite potrebe i želje pacijenta.

Kada se krune stave na zube, formiraju se u željeni oblik i istovremeno dobivamo prirodan i lijep osmijeh sa bijelim zubima. 

Materijali u protetici

U našem implantološkom dental centru izrađujemo krunice od najkvalitetnijih materijala, koji se uz funkcionalnu dimenziju odlikuju i visokom estetskom razinom, čime se uvažavaju različite potrebe i želje pacijenta. Implantološki dental centar Dubravica u ponudi ima 3 različite vrste krunica:

Keramička krunica na konstrukciji od METALA

Metal-keramika spada u klasične materijale koji danas sve manje zadovoljavaju potrebe i želje pacijenata. Glavni nedostatci metal-keramike leže u metalu kao materijalu s obzirom da metalna jezgra blokira prirodnu transparenciju zuba, čime se smanjuje estetska vrijednost zubnog nadomjestka te je s vremenom moguća pojava “crnog ruba” zbog mogućnosti povlačenja desni.

Keramička krunica na konstrukciji od TITANA

Titan-keramika je izuzetno kvalitetan i lagan materijal koji ne izaziva alergijske reakcije. Krunice naplavljene od titan-keramike odlikuje udobnost, visoka čvrstoća te neutralan okus. Konstrukcija je sive boje.

Keramička krunica na konstrukciji od CIRKONA

Cirkon je suvremeni materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom i biokompatibilnošću, a u isto vrijeme pruža prirodni izgled zuba. U želji da imaju zube koji se izgledom nimalo ili jedva razlikuju od prirodnih, pacijenti najviše traže bezmetalne restauracije. Budući da je konstrukcija bijele boje, nemoguća je pojava “crnog ruba” zbog mogućnosti povlačenja desni.

Mostovi

Zubni most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba, kao što im i sam naziv kaže, dentalni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu te se na taj način vraća potpuna funkcionalnost i estetika zubnog aparata. Zubni mostovi se dakle koriste kada želimo ispuniti prazninu između zubi. Uobičajen i najjednostavniji je most s tri zuba, kada je srednji zub u zraku pričvršćen na dva zuba sbazom sa svake strane. Ako ne ispunimo praznine između zubi, riskiramo da se ostali zubi u ustima počnu pomicati, a to je samo korak do gubljenja pravilnog ugriza i razvijanja paradentoze.

Mostovi se mogu realizirati upotrebom samo keramičkih krunica ili u kombinaciji s implantatima. Krunica ili most na implantatima se može ugraditi pacijentima koji su izgubili jedan, nekoliko ili sve zube.

Ugradnjom 6-8 implantata u jednu čeljust može se napraviti fiksni most koji će nadoknaditi sve zube u toj čeljusti.

Uobičajen i najjednostavniji je most s tri zuba (korištenjem jednog implantata i jedne keramičke krunice) kada je srednji zub pričvršćen na dva zuba s bazom sa svake strane, te zubni most kojim se nadomješta tri zuba (korištenje 2 implantata i 3 keramičke krunice).

Mobilna protetika

U današnje vrijeme se sa zubnim protezama može postići kako funkcionalnost, tako i lijep i prirodan izgled. Postoji više tipova i podjela zubnih proteza, a među njih spadaju i parcijalne i potpune proteze. U našem centru proteze se izrađuju od visokokvalitetnog akrilata i kompozita.

Proteze

Kada pacijentu nedostaje više zubi jedna od jednostavnijih terapija je zubna proteza.

Parcijalna proteza se koristi kada pacijentu nedostaje manji broj zubi i one se tada umeću među postojeće zube.

Totalna zubna proteza nadomješta nedostatak zuba kod potpune bezubosti. Preporučuje se samo kao alternativno ekonomično rješenje za saniranje bezube čeljusti kada ugradnja implantata nije moguća. Baza je izrađena od akrilata, a zubi mogu biti keramički i akrilatni. Za vrijeme dok pacijent čeka na svoju protezu, dobiva privremene zube.

Zubne proteze na implantatima

Proteze na implantatima kao što i naziv govori, su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu. Ta sidrišta mogu biti u obliku malih kugli ili prečki. Izvrsna osobina proteza na implantatima je da ih lagano možemo skidati zbog čišćenja i higijene, ali kada ih nosimo sigurno su učvršćene i sasvim se sigurno osjećamo dok jedemo ili pričamo.

Preporučeni broj implantata u gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze su 4 implantata, dok je u donjoj čeljusti za dovoljnu stabilnost potrebno ugraditi dva, a za optimalnu stabilnost 4 implantata.

Galerija

Kontakt forma


Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice www.dcd.hr, prihvaćate pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Kontakt

Dental Centar Dubravica
Poliklinika Dubravica d.o.o.
Magistrala 59
22211 Vodice, Hrvatska

Tel: +385 22 444 796
Fax: +385 22 444 795
Mail: info@dcd.hr
Web: www.dcd.hr

Radno vrijeme
pon.-pet.: 08:00-16:00
sub.: zatvoreno ili po dogovoru
ned.: zatvoreno