Hrvatski English Deutsch Italiano

 

Ugradnja implantata

Implantati su, najjednostavnije rečeno, umjetni nadomjesci zuba, odnosno supstitucija za korijen zuba. Koriste se u slučaju nedostatka jednog ili više zubi. Implantati su već godinama najsigurnije rješenje i najsuvremenija solucija nadomještanja zubi. Vraćaju izgled, osjećaj i funkciju vaših prirodnih zubi.

1. Pregled, planiranje terapije i priprema zahvata

Prije umetanja impIantata vrši se detaljna stomatološka dijagnostika (ortopan, CT 3D) i pregled usne šupljine i stanja kosti čeljusti. Izrađuje se i rendgenski snimak čeljusti zbog boljeg pregleda stanja kosti. Pomoću CT 3D uređaja omogućeno je jednostavno i precizno planiranje implantološkog zahvata, budući da nam omogućuje višestruku i jednostavnu obradu slike, te promatranje više kutova istodobno i lako manevriranje u stvarnom vremenu. Na temelju parametara CT snimke određuje se mjesto implantiranja i dužina planiranog implantata, zahvaljujući kojima uz pomoć najsuvremenije tehnologije - 3D printera, zubni tehničar u laboratoriju izrađuje implantološki predložak kako bi pozicija umetanja implantata bila savršeno isplanirana. Nakon detaljne analize obje čeljusti pacijentu se predlaže odgovarajuća implantološka terapija.

2. Umetanje implantata / Kompjuterski vođena ugradnja implantata

Postupak ugradnje implantata se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji te je brzo gotov i bezbolan. Sama procedura ugradnje implantata radi se u jednom posjetu. Kod samog implantiranja, kad je riječ o kompjuterski vođenoj ugradnji implantata, koristi se implantološki predložak kao spoj savršeno usklađenih parametara da bi implantat bio postavljen u točno određenoj poziciji i na optimalnoj dubini kosti tako da zub na toj poziciji kao krajnji rezultat bude savršen.

ImpIantat se kirurški ugrađuje u kost nakon čega je potrebno obično dva do tri mjeseca za “spajanje” implantata s okolnom kosti (oseointegracija) te zacjeljivanje koštanog tkiva oko implantata. U međuvremenu pacijent ima privremeno mobilno ili fiksno protetsko rješenje. Ukoliko volumen i kvaliteta kosti ne zadovoljavaju, mogu se nadopuniti umjetnom kosti, pa se prije procesa umetanja implantata, ukoliko je potrebno, radi prethodna nadogradnja kosti.

3. Proces zarastanja i oporavak

Da bi se stvorila sigurna baza za nadogradnju implantata, usadak mora dobro srasti s kosti. Vrijeme zacjeljivanja odnosno zarastanja (srastanja s kosti) ovisi o stanju kosti i općem stanju organizma pacijenta (6-8 tjedana). Ukoliko se pacijent pridržava uputa za oporavak i ako se zubi uredno čiste i njeguju nakon zahvata, proces zacjeljivanja prolazi jednostavno bez boli i komplikacija.

Minimalna nelagoda nakon početnog zahvata može se u pojedinim slučajevima manifestirati oticanjem desni i lica te manjeg krvarenja i oticanja oko mjesta zubnog implantata. Stoga se preporuča korištenje hladnih obloga, te uzimanje lijekova protiv bolova za smanjenje boli ili nelagode nakon zahvata (ne preporuča se uzimati Andol ili Aspirin jer produljuju krvarenje). Isti dan nakon ugradnje implantata ne preporuča se ispiranje usne šupljine, a tjedan dana nakon zahvata pušačima se preporuča suzdržavanje od pušenja. U razdoblju do tjedan dana nakon zahvata prehrana bi trebala biti ograničena na mekanu hranu. Uklanjanje šavova najčešće nije potrebno jer se upotrebljavaju šavovi od resorpcijskog konca koji sami otpadaju. Tijekom provođenja postoperativne higijene potrebno je koristiti izrazito mekane zubne četkice i interdentalne četkice s plastificiranom žicom koja neće oštetiti zubni implantat te dobro iščetkati okolne zube kako ne bi došlo do onečišćenja rane.

4. Ugradnja suprastrukture i protetika

Nakon faze oporavka i zacjeljivanja, odnosno zarastanja (oseointegracije) te oblikovanja zubnog mesa na implantat se postavlja suprastruktura (abutment), a potom nadomjestak zuba odnosno protetika (krunica, most ili proteza).

5. Važno je znati!

Zahvaljujući primjeni Cleanroom tehnologije čistih prostora s apsolutno čistim zrakom u strerilnim čistim dvoranama našeg dental centra, sigurnost izvođenja operativnih zahvata i uspješnost ugradnje implantata su dovedi do maksimuma.

Samim time mogućnost infekcije i odbacivanja implantata je minimalna i samo u iznimno rijetkim slučajevima može doći do odbacivanja zubnog implantata od strane čeljusti. Primarni razlog odbacivanja često se krije u organizmu pacijenta te se javlja uslijed zapostavljanja oralne higijene, što nadalje može razviti upalni proces. U takvim slučajevima upalni proces, odnosno infekcija kod implantata i okolnog područja može se liječiti, a u nekim slučajevima potrebno je privremeno vađenje implantata te ponavljanje implantsko-protetske terapije nakon vremena oporavka.

Stoga uz pravilnu njegu i brigu o higijeni usne šupljine te redovite preglede kod stomatologa zubni implantati mogu biti ostati doživotno na mjestu.

Isto tako, ukoliko osjećate nelagodu i strah od ugradnje implantata, nudimo vam mogućnost svjesne sedacije pod nadzorom našeg anesteziologa.

Kontakt forma


Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice www.dcd.hr, prihvaćate pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Kontakt

Dental Centar Dubravica
Poliklinika Dubravica d.o.o.
Magistrala 59
22211 Vodice, Hrvatska

Tel: +385 22 444 796
Fax: +385 22 444 795
Mail: info@dcd.hr
Web: www.dcd.hr

Radno vrijeme
pon.-pet.: 08:00-16:00
sub.: zatvoreno ili po dogovoru
ned.: zatvoreno