Hrvatski English Deutsch Italiano

 

Parodontologija

dental-centar-dubravica-dental-prosthetic.jpg

Parodontologija je posebna grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti koje pogađaju parodont. Parodont su potporna tkiva zuba koja uključuju gingivu (desni), kost i parodontni ligament, a zaslužna su za potporu zuba u čeljusti.

Parodontne bolesti počinju nakupljanjem patogenih bakterija. Naslage bakterijskog plaka i kamenca na zubima dovode do upale koja razara potporna tkiva zuba.

Parodontne bolesti možemo podijeliti u dvije velike skupine: GINGIVITIS i PARODONTITIS.

GINGIVITIS uzrokuje nakupljanje bakterija na zubima s posljedičnom upalom, crvenilom i krvarenjem iz gingive. Iako su gingivitisu podložne osobe loše oralne higijene, određeni faktori kao što su trudnoća, pubertet, ortodontske anomalije ili nošenje proteza doprinose pogoršanju kliničke slike bolesti.

Neprepoznati i neliječeni gingivitis dovodi do progresije bakterijske infekcije koja onda napreduje u dublja tkiva, što zovemo PARODONTITISOM, a dovodi do ireverzibilnog gubitka kosti praćenog pomicanjem i naposljetku gubitkom zuba. Emocionalni stres, pušenje ili sistemske bolesti (npr. diabetes) mogu pogoršati kliničku sliku ove bolesti.

Dijagnoza i liječenje parodontnih bolesti

Svakom pacijentu koji dođe u DCD nakon anamneze i kliničkog intraoralnog pregleda ultrazvučnim nastavcima se očisti kamenac te ispoliraju zubi. Prilikom prvog pregleda pacijent dobije upute o oralnoj higijeni. Nakon tog prvog koraka doktori postavljaju dijagnozu koju potvrđuju ortopantomografskom ili CT analizom, te u dogovoru s pacijentom rade individualni plan terapije.

Terapija parodontne bolesti ovisi o stupnju uznapredovalosti bolesti, a on se pak određuje mjerenjem dubine džepova posebnom parodontološkom sondom povezanom s osobnim računalom. Na taj sofisticirani način stanje Vaših zubi, odnosno Vaš parodontološki karton pomoću specijalnog softvera ostaje sačuvan u DCD-u te Vi zajedno s našim doktorima možete pratiti promjene, odnosno napredak tijekom terapije.

Uznapredovale parodontne bolesti donedavno su bile neizlječive, odnosno uspjehom se smatralo ako se parodontitis zadržao na onom stupnju na kojem je bio u trenutku kada je pacijent prvi put došao u ordinaciju. Napretkom medicine i tehnologije vodeći svjetski stručnjaci u parodontologiji dolaze do spoznaje da laserska energija odnosno zraka utječe na parodontna tkiva i bakterije u džepu, te da se primjenom lasera parodontna bolest može ne samo zaustaviti, već da možemo postići oporavak parodontnih tkiva, čak i regeneraciju kosti.

Stomatolozi u DCD-u koriste najmodernije dentalne lasere ( Morita i Fotona Light Walker AT). Laser uređaj raspolaže s dvije valne duljine, odnosno dva lasera u jednom uređaju. Upravo na toj odlici našeg lasera temelji se posebni protokol liječenja parodontne bolesti (tzv. TPT ili TwinLight Periodontal Treatment) koji su razvili doktori DCD-a poučeni istraživanjima i iskustvima eminentnih parodontologa koji koriste laser u svojoj praksi.

Cilj terapije je laserskom zrakom uništiti bakterije u parodontnom džepu i eliminirati njihove toksine koji su odgovorni za kliničku sliku bolesti. Budući da laserska zraka djeluje dezinfekcijski, ona uništava 96% bakterija u džepu , što dosada nije bilo moguće postići nijednom klasničnom kirurškom metodom. Drugi korak je uklanjanje granulacijskog (upaljenog) tkiva i ostataka subgingivnog kamenca sa zidova džepa. Na taj način stvoreni su preduvjeti za oporavak.

Terapija se obavlja kroz 2 do 4 posjete, ovisno o stadiju bolesti. Između posjeta pacijent održava adekvatnu oralnu higijenu po smjernicama koje dobije u DCD-u, a nakon završene terapije dolazi na kontrolne preglede (recall) kojima se prati uspjeh terapije te sprječava ponovni razvoj bolesti.

U današnje moderno doba briga o oralnom zdravlju postala je jako bitna kako doktorima, tako i pacijentima koji su iz dana u dan svjesniji potrebe i važnosti očuvanja svojih prirodnih zubi. U DCD-u spremni smo vam pomoći kako savjetom, tako i terapijom, s ciljem da zajedno pronađemo najoptimalnije rješenje za vas i da očuvamo ono zbog čega ste i došli u DCD - zube!

Kontakt forma


Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice www.dcd.hr, prihvaćate pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Kontakt

Dental Centar Dubravica
Poliklinika Dubravica d.o.o.
Magistrala 59
22211 Vodice, Hrvatska

Tel: +385 22 444 796
Fax: +385 22 444 795
Mail: info@dcd.hr
Web: www.dcd.hr

Radno vrijeme
pon.-pet.: 08:00-16:00
sub.: zatvoreno ili po dogovoru
ned.: zatvoreno