Nema mjesta strahu

(23.11.2018)

Posjet stomatologu ponekad uzrokuje nelagodu i strah pacijenta, što sprječava njegovo održavanje zdravlja zuba, a ponekad dovodi do potpunog izbjegavanja posjeta liječniku

Anestezija u stomatologiji postoji od 1884. godine a omogućuje pacijentima punu i potpunu relaksaciju, a trajanje ovisi o potrebnom kirurškom vremenu. Koristimo lokalnu anesteziju koja "spava" dio čeljusti. Obično se koristi na području oko zuba koji se treba liječiti, što zahtijeva kirurško liječenje, održavanje pacijenta u svjesnom stanju i ima za cilj otklanjanje boli i osjetljivosti na agresivnost kirurških zahvata. Ova vrsta anestezije je poželjna za upotrebu kada je to moguće zbog svojih prednosti u usporedbi s općom anestezijom jer omogućuje pacijentu brže otpuštanje iz bolnice - čak i na isti dan potrebnog liječenja, smanjenje stresa i nelagode i smanjenje bočne strane učinke.

Postoje tretmani kada nije potrebna uporaba anestezije, kao što je prvo posjeta, površno zubovanje, primjena ortodontskih aparata, primjena noćnih ugriza, uzimanje utisaka, čišćenje zuba, karijes i devitalizaciju nekrotičnih zuba. Tretmani koji zahtijevaju uporabu anestezije su dentalne ekstrakcije, srednje i duboke karijere, umetanje implantata, planiranje korijena, maksilarno sinusno povećanje, kirurško endodoncija, devitalizacija zuba u pulpu i uklanjanje lezija.

Svjesna sedacija

Sedacija je stanje mira. Smanjena savjest koja slijedi, s posebnim lijekovima koji djeluju na središnji živčani sustav pacijenta, oslobađaju ga od osjećaja nelagode i straha i dopušta izvršenje tretmana koji održavaju usmeni odnos sa istim pacijentom cijelo vrijeme. Sedacija je pod nadzorom specijalističkog anesteziologa. Tijekom liječenja srca i pluća ne mijenjaju, pospanost završava oko 20 minuta nakon liječenja.